Beluchten

Zuurstof doet leven

Bij intensief gebruik kan het gazon dichtslaan. Het gras krijgt dan te weinig water en zuurstof met alle problemen van dien. Een dichtgeslagen grasmat raakt sneller uitgeput en kan zelfs afsterven. Beluchting is nodig om het gazon gezond te houden.

Door gaten te prikken in de toplaag houd je het gazon open en blijft de bodemstructuur in stand. Dit stimuleert de toevoer van voedingsstoffen en water. Na beluchting slaat de bemesting beter aan. Je kunt het gehele gazon beluchten, maar behandel vooral de plekken die het nodig hebben. Bijvoorbeeld waar mos heeft gestaan of bij gras met een bruine of doffe kleur.

Belucht de grasmat bij voorkeur met een gazonbeluchter met stevige tanden. Anders kun je een prikroller, beluchtingssandalen (gazonpriksandalen) of een riek gebruiken. Verticuteren helpt ook om het gazon te beluchten.

Gazons op een kleibodem moeten vaker worden belucht dan op zandgrond. Beluchting bij koel en regenachtig weer heeft de voorkeur. Dat gaat beter en het (regen)water kan direct naar de wortels trekken. Een pas aangelegd gazon heeft minstens een jaar nodig om goed aan de grond te hechten. Belucht daarna jaarlijks. Dit stimuleert de wortelgroei en geeft een vol, mooi en groen resultaat.

Zorg ervoor dat je gazon in het najaar bladvrij blijft. Ook dit draagt bij aan de zuurstoftoevoer.

Gazonpriksandalen

Talen Tools

Deze gazonpriksandalen kunt u onder u schoenen binden, zo prikt u gaatjes in het gazon terwijl u loopt.

Lees meer

Voor groener gras dan bij de buren