Engerlingen en emelten

Wat rijmt er op enge dingen?

Zitten er gele plekken en losliggende graszoden in het gazon? Grote kans dat je dan last hebt van engerlingen of emelten.

Engerlingen en emelten zijn graslarven die veel vraatschade veroorzaken. Engerlingen zijn de larven van de meikever, junikever en rozenkever. Deze keverlarven vreten aan de wortels van grasplanten, waardoor hele delen van het gazon afsterven. Emelten zijn de larven van langpootmuggen. Deze komen zowel in het voorjaar als in het najaar voor. Emelten leven overdag in de grond en komen pas ís nachts boven om de groene delen van planten te eten

Er zijn verschillende manieren om engerlingen en emelten te bestrijden. Naast bestrijdingsmiddelen zijn er ook natuurvriendelijke methoden om van emelten en engerlingen af te komen. Aaltjes zijn de natuurlijke vijanden van graslarven. Deze microscopisch kleine wormpjes gebruiken graslarven als voedselbron. Los de aaltjes op in water en giet het mengsel over de aangetaste plekken.

Het bestrijden van graslarven is een kwestie van lange adem. De aaltjesmethode moet je drie tot vier keer per jaar toepassen. Het kan wel drie jaar duren voor je echt van het probleem af bent. Hebben de graslarven jouw gazon eenmaal gevonden dan bestaat de kans dat je er nooit helemaal van af komt.  

Voor groener gras dan bij de buren