Gerdo's gazontips

De beste tips van de grasmeester

Mijn tips komen het hele jaar van pas.

Januari
Het gazon is in winterstand. Laat het rusten. Betreed het gazon zo min mogelijk. Leg er zo nodig een brede plank overheen. Bevroren gras raakt makkelijk beschadigd.

Februari
Het gazon is nog steeds in rust. Pas als de zon tevoorschijn komt, kun je kalk strooien om mosvorming tegen te gaan. Bepaal eerst de zuurgraad middels een bodemtest. De pH-waarde geeft aan welke behandeling nodig is. Strooi kalk bij een te zuur gazon. Bij een te lage zuurgraad dien je tuinturf toe.

Maart
Het is tijd voor de eerste maaibeurt van het jaar. Stel de messen in op zo'n 5  centimeter. Steek de graskanten af voor een strak gazon. Gebruik een speciale graskantsteker of een platte, scherp geslepen schop. Bij droog weer kun je het gazon verticuteren. Verwijder onkruid en mos en laat het gazon zo een paar dagen lucht krijgen.

April
Kale plekken kun je nu bijzaaien of nieuwe graszoden leggen. Het gazon mag je deze maand twee keer maaien. Zorg er voor dat het gras niet korter wordt dan 4 centimeter.

Mei
Het gras gaat sneller groeien. Maai het gras vanaf nu iedere week op 3 tot 4 centimeter hoogte.Heb je last van onkruid in het gazon? Verwijder het met de hand of gebruik een onkruidverdelger. In het laatste geval moet de temperatuur boven de 15 graden zijn. Behandel mos met ijzersulfaat. Daarna kun je het gazon verticuteren. Besproei het gras bij weinig regen, bij voorkeur vroeg in de ochtend of in de namiddag.

Juni
Gaandeweg het seizoen kunnen kale plekken in het gazon ontstaan. Herstel deze kale plekken nu. Zaai bij of leg nieuwe graszoden in. Maai het gras een of twee keer per week op een lengte van 3,5 tot 4,5 centimeter. Besproei het gazon rijkelijk bij droog weer. Doe dit vroeg in de ochtend of vroeg in de avond.

Juli
Maai het gras minimaal een keer per week op een lengte van 3,5 tot 4,5 centimeter. Maai het gras bij droogte iets hoger. Hierdoor droogt het minder snel uit. Blijf ook goed sproeien in de vroege ochtend of de late avond. Minimaal twee keer per week is geen overbodige luxe. Sproei liever af en toe wat langer dan vaker kort. Ga je deze maand op vakantie? Zorg dat het gazononderhoud doorgaat. Vraag buren of vrienden om tijdelijk bij te springen.

Augustus
Het is nog volop zomer. Maai het gras minimaal een keer per week op een lengte van 3,5 tot 4,5 centimeter. Sproei bij hitte en aanhoudende droogte minimaal twee keer per week in de vroege ochtend of late avond. Na half augustus kun je het gazon voor de tweede keer verticuteren. Kale plekken in het gazon kun je bijzaaien.

September
Zodra de temperaturen gaan dalen, groeit het gras minder snel. Vanaf nu hoef je minder vaak te maaien. Maai het pas als het echt te hoog wordt. Herstel kale plekken in het gazon. Zaai ze in of leg nieuwe graszoden. Bemest het gazon om bij te komen van de intensieve zomermaanden. Gebruik langzaam werkende bemesting, dan is het straks ook klaar voor de winter. Steek de graskanten nog een keer af met een graskantsteker of een platte, scherp geslepen schop.

Oktober
Het gazon gaat langzaam in de winterstand. Maai het gras eind deze maand voor de laatste keer dit jaar. Doe dit op een lengte van minimaal 4,5 centimeter. Verwijder de herfstbladeren van het gazon. Check nog een keer de zuurgraad van het gazon. Zo nodig kun je kalk strooien.

November
Zorg dat het gazon vrij blijft van bladeren en afgevallen takken. Dit voorkomt ziekten en schimmels in het gras. Blijft er water op het gazon staan? Steek dan een riek of mestvork in het gras en beweeg deze heen en weer. Zo trekt het water dieper de grond in.

December
Het gazon staat in de winterstand. Loop zo min mogelijk over het gras, zeker bij sneeuw of vorst. Geef de grasmaaier en ander tuingereedschap een onderhoudsbeurt. Slijp de messen van de grasmaaier, smeer de machines en maak alles grondig schoon. Vervang zo nodig versleten gereedschap en kapotte onderdelen.

Elektrische grasmaaier PowerMax™ 1200/32

Gardena

Wendbaar en betrouwbaar - voor het onderhouden van kleinere gazons.

Lees meer

Verticuteermachine EVC 1000

Gardena

Intensieve verzorging voor uw gazon - krachtig en met langdurig effect

Lees meer

ECOstyle Gazon-AZ 10 kg

ECOstyle

Een 100% organische meststof voor een gazon, verrijkt met wortelactivator. Inhoud: 10 kg voor 100 m².

Lees meer

ECOstyle AZ-kalk

ECOstyle

Milde gazonkalk om de zuurgraad in het gazon of tuin te verbeteren. Inhoud: 10 kg voor 100 m².

Lees meer

Voor groener gras dan bij de buren