Grond voorbereiden

Een goed begin is het halve werk

Begin letterlijk bij de basis: de ondergrond van het gazon moet eerst goed geprepareerd worden. Let vooral op de bodemstructuur. Het gras moet goed kunnen wortelen. De bodemstructuur mag niet te vast, schraal of vet zijn. Een gezonde bodem bestaat voor de helft uit vaste delen, zand, klei en organische materialen. De andere helft is deels lucht, deels water. Soms is het nodig om de grond te (laten) frezen. Met een tuinfrees wordt de grond fijn en korrelig gemaakt en ontstaat er een open structuur. De fijne en korrelige grond is nodig voor het egaliseren, maar draagt ook bij aan een goed beluchte bodem.

Gras groeit het beste op een lichtzure bodem met een pH-waarde van 6. Zorg er bij de aanleg van het gazon voor dat de bodem de juiste zuurgraad krijgt. Je kunt een pH-bodemtest gebruiken om te kijken wat de zuurgraad van de gazonbodem is. Afhankelijk daarvan voeg je kalk of turf toe om de bodem op peil te krijgen. Door een bodemverbeteraar uit te strooien over het gazon voeg je de juiste micro-organismen toe aan de bodem.

Hoe ga je te werk? Verwijder alle onkruid, planten, wortels en stronken uit de ondergrond. Spit of frees de bodem daarna zo'n vijfentwintig tot dertig centimeter om en voeg een nieuwe laag bemeste gazongrond toe. Hark alles aan elkaar en hark daarna alles weer een beetje los. Egaliseer tot slot de grond zodat het gras hier goed op kan groeien.

Hierna kun je gras inzaaien of graszoden leggen.

Roestvrijstalen Klauwvorkje

Burgon en Ball

Extra lange handcultivator met drie tanden van koolstofstaal voor het losmaken van de grond.

Lees meer

pH-Bodemtest

ECOstyle

Bepaal zelf snel en eenvoudig de pH-waarde (zuurgraad) van de bodem om te weten of bekalken van het gazon nodig is.

Lees meer

ECOstyle AZ-kalk 10 kg

ECOstyle

ECOstyle AZ-kalk zorgt voor een rijk bodemleven en voorkomt mosvorming. Inhoud: 10 kg voor 100 m².

Lees meer

ECOstyle AZ-kalk 20 kg

ECOstyle

ECOstyle AZ-kalk zorgt voor een rijk bodemleven en voorkomt mosvorming. Inhoud: 20 kg voor 200m².

Lees meer
Voor groener gras dan bij de buren