Gazon inzaaien

Wie zaait, zal oogsten

Het beste moment om te zaaien is in het voorjaar of in het vroege najaar. Let erop dat de groeiomstandigheden goed zijn. Graszaad heeft een minimale temperatuur van tien graden Celsius nodig om te kunnen ontkiemen. Ook moet het nat genoeg zijn. Graszaad ontkiemt pas als het vochtig wordt. Twee weken na de kiem schiet het graszaad wortel. Pas dan ligt het vast in het gazon.

Het is raadzaam  om een zaaimix te gebruiken die is afgestemd op de ondergrond en het gebruik van het gazon. Weet je al dat er veel over het gras gelopen gaat worden? Kies dan voor een speelgazon of bij zeer intensief gebruik voor een sportgazon. Een siergazon geeft het mooiste resultaat, maar is niet geschikt om veelvuldig te betreden. Heb je veel schaduw in jouw tuin? Kies dan voor een schaduwgazon. Voor elke gazonsoort is het juiste mengsel van graszaden verkrijgbaar. Mijn eigen ervaring is dat een mix van verschillende grassoorten prima werkt. Het gazon kan dan beter tegen droogte, hitte, schimmels en ziekten.

Bekijk op het etiket of op de verpakking hoeveel zaad je nodig hebt per vierkante meter. Zaai het graszaad in twee richtingen: in de lengte en in de breedte. Dan is de kans groter dat het zaad mooi egaal verdeeld wordt.  Werk het graszaad daarna zachtjes de grond in. Pas als het gras zichtbaar gaat groeien, mag je gaan sproeien. Houd het ontkiemende gazon goed nat om te voorkomen dat het jonge gras uitdroogt. Sproei regelmatig bij droog weer, maar overdrijf het niet. Te nat werkt averechts.

De eerste weken mag je nog niet over het pas ingezaaide gras lopen. Dat kan pas als het gras goed genoeg ontkiemd is. Na een poosje is het gazon toe aan de eerste maaibeurt.

Graszaad Inzaai 500 gr

ECOstyle

Graszaadmengsel geschikt voor het inzaaien van zowel speel- als siergazons. Inhoud: 500 gr voor 25 m².

Lees meer

Graszaad Inzaai 1 kg

ECOstyle

Graszaadmengsel geschikt voor het inzaaien van zowel speel- als siergazons. Inhoud: 1 kg voor 50 m².

Lees meer
Voor groener gras dan bij de buren