Gazon maaien

Korthouden is een kwestie van lange adem

Regelmatig maaien bevordert de grasgroei. Gras groeit zowel in de hoogte als in de breedte. Door gras te maaien stimuleer je het gras om zich in de breedte te ontwikkelen. De grassprieten worden breder en maken nieuwe uitlopers aan. Zo krijg je een dichtbegroeid gazon dat aanvoelt als een dik grastapijt.

In maart is het tijd voor de eerste maaibeurt van het jaar. In het vroege voorjaar is een keer per twee weken maaien genoeg. Maai de eerste keren niet te kort, houd een lengte van 5 à 6 centimeter aan. In mei begint het groeiseizoen. Vanaf nu ga je wekelijks maaien. Tijdens de hete zomer kun je het even kalmer aan doen, maar na de zomer mag het gazon weer wekelijks gemaaid worden. Ga pas minder maaien als het kouder begint te worden. Zet bij de laatste maaibeurt eind oktober de messen wat hoger op een lengte van 5 à 6 centimeter. Het gras kan dan meer energie opslaan om de winter door te komen. In de koude wintermaanden is de grasmat immers extra kwetsbaar.

Maai het gras niet te kort. De beste hoogte om het gras te maaien is tot een lengte van 3 à 4 cm. Bij een nieuw gezaaid gazon mag er pas voor een eerste keer gemaaid worden als het gras een lengte heeft van 10 centimeter of langer. Een siergazon moet vaker gemaaid worden dan een speelgazon.

Maai het gazon bij voorkeur bij droog weer. Bij nattigheid kunnen grote grasplakkaten de grasmachine verstoppen. Maai in rechte banen om een mooi gazon te krijgen. Wissel de maairichting regelmatig af. Dit voorkomt spoorvorming en zo blijft het gras gezond en onkruidvrij.
 

Robotmaaier Sileno City 250

Gardena

De robotmaaier voor kleine stadstuinen

Lees meer

Elektrische grasmaaier PowerMax™ 1200/32

Gardena

Wendbaar en betrouwbaar - voor het onderhouden van kleinere gazons.

Lees meer
Voor groener gras dan bij de buren