Mos in je gazon

De eeuwige rivaal

Nog vaker dan onkruid komt mos voor in het gazon. Mos groeit veel sneller in moeilijke omstandigheden dan gras en neemt gemakkelijk de zwakke plekken in een gazon in. Oorzaken van mosvorming zijn vaak terug te voeren op te zure of onvruchtbare grond, te natte grond, te kort maaien of te weinig licht. Mos ontwikkelt zich snel op plekken waar het gras niet groeit. Vooral in koude maanden is mos een bedreiging voor het gazon.

De beste methode om mosvorming te bestrijden is het wegnemen van de oorzaken. In een dichte grasmat heeft mos weinig kans, maar als het er eenmaal is moet het worden verwijderd. Je kunt een mosdoder of ijzersulfaat gebruiken, wat er voor zorgt dat het mos afsterft. Toepassing bij droog weer is het meest affectief en herhaal de behandeling indien nodig. Je ziet dat het mos afsterft als het geel en later bruin kleurt. Daarna kun je het met een verticuteermachine of -hark uit het gazon verwijderen.

Om te voorkomen dat mos terugkomt in het gazon moet je kalken en bemesten. Kalk zorgt voor de meest ideale zuurgraad, waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen door de wortels van het gras en het mos uitdroogt. Organische meststoffen hebben een dubbele functie. Het gazon krijgt voedingsstoffen, met name het voeding rijke kalium, wat zorgt voor een hoge weerstand van het gazon en bescherming biedt tegen vorst, betreding en droogte.

 

Mos & Onkruid Weg! voor gazon

Pokon

Gazonvoeding met onkruidbestrijder en gazonvoeding met mosbestrijder.

Lees meer

IJzersulfaat 5 kg

Luxan

Geschikt voor het herstel van gazons na de winterperiode. In water oplosbaar en snelwerkend.

Lees meer
Voor groener gras dan bij de buren